Anasayfa
Gerekli Belgeler
SRC Belgeleri
Bize Ulaşın
Sıkça Sorulan Sorular
Ders Notları
Yönetmelikler

EKONOMİK ARAÇ KULLANMA

Araç kullanma teknikleri herşeyden önce en güvenli ve en ekonomik araç kullanmayı kapsamaktadır. Ekonomik ve en verimli araba kullanırken dikkat edilecek konular;

a-Yakıt,

b- Tekerlekler,

c-Klima,

d-Rölanti,

e-Araç sürme.

Yakıt; Yaz aylarında özellikle akşam saatlerinde benzin satın alınız. Soğuk saatlerde benzin satın alınız. Soğuk saatlerde benzin satın alarak hem benzin buharının atmosfere kaçmasını önlersiniz hemde daha yoğun benzin satın alırsınız.

Unutmayınız ki yakıt pompası yakıt hacmini ölçer, yakıt yoğunluğunu ölçmez. Yakıt yoğunluğu arttıkça daha ağır benzin satın almış olursunuz. Yakıt tipini ve markasını dikkatli seçiniz. Yakıta solvent karıştıran istasyonlardan benzin satın almayınız. Solventli yakıtlar hem aracınızı bozar hem de havayı kirletir. Kaliteli yakıtlar hem daha ekonomik hem de araçlar için sağlıklıdır.

Benzin buharının depo kapağı üzerine baskısını önlemek için yakıt deposunu ağzına kadar doldurmayınız. Motorunuzu durdurmadan yakıt deposunu asla doldurmayınız. Yakıt depo kapağı mutlaka sızdırmaz olmalıdır. Depo kapağından benzin buharlaşmamalıdır.

Aracınızda kurşunsuz benzin kullanmalısınız. Süper benzin 0,15 g/litre ve kurşunsuz benzin 0,013 g/litre kurşun içerir.Kurşun sağlık bakımından çok zararlı bir maddedir. Süper benzin yerine lütfen katkılı kurşunsuz benzin kullanınız. Böylece egzozdan atılan kurşun miktarını 11 kat azaltırsınız. Süper benzin kullanan araçlardan atılan kurşun en fazla 0-6 yaş ile Anne rahmindeki bebekleri etkilemektedir. 1994 yılından itibaren tüm yerli ve yabancı taşıtlar kurşunsuz benzin kullanabilirler. LPG ve Doğal gaz temiz bir yakıttır. Aracınızı LPG veya Doğal Gazlı sistemlere lisanslı uzman kuruluşlarca dönüştürerek hem daha verimli ve ekonomik, hemde daha temiz bir çevre elde edebilirsiniz.

Tekerlekler: Lastik hava basınçları yeterli olmalı. Lastiğinizin ebadına ve aracınızın teknik değerlerine hava basıncını düzenli aralıklarla kontrol edin. Yeterli miktarda hava basıncı olmayan lastikler çabuk tahrip olur ve ömrü kısalır. Yol tutuşları zayıflar, patlamaya ve yırtılmaya neden olurlar. Lastiklerin hava basıncını hava soğukken kontrol ediniz. Sıcak lastiğin hiçbir zaman havasını almayınız. Çünkü; ısınan hava genleşir ve olduğundan daha fazla basınç gösterir. Aracınızda "RADYAL" lastikler kullanınız. Radyal lastikler yakıt tüketimini azaltır. Lastiklerin hava basıncını ayda bir defa kontrol ediniz. Lastiklere üreticinin tavsiye ettiği hava basıncı verilmelidir. Lastiklerin hava basıncını aracınız soğuduktan 3 saat sonra ölçünüz. Lastiklerin hava basıncı yeterli olmayan araçlar %5'e varan fazla yakıt tüketimine neden olurlar. Aracınızı yüksek hızda sürmeniz lastiklerin daha fazla aşınmasına neden olurlar. Lastik hava basıncı bir birim düşükse %2 daha fazla yakıt tüketirsiniz.

Klima; Yaz aylarında güneşte kalan aracı çalıştırmadan önce camları açarak içerdeki ısınmış havayı dışarı atınız. Trafiğin yoğun olduğu günlerde klimanın devridaim sistemini çalıştırınız. Klimanın devridaim sistemi ile hem kirli havayı içeri almazsınız hem de istediğiniz konfora daha kısa sürede ulaşırsınız. Yolcu taşıtı içindeki siyah karbon konsantrasyonu 5- 90 ug/m3 arasında değiştiğini unutmayınız.

Rölanti; Aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide çalıştırmayınız. Kış aylarında aracınızı hareket ettirmeden önce ısınması için 1 ila 2 dakika rölantide çalıştırmanız yeterlidir. Bir saatlik rölanti esnasında 3000 gr sera gazı CO2 atmosfere atarsınız. Trafik haric bir yerde 30 saniyeden fazla kalıyorsanız aracınızı durdurunuz. Gitmeye hazır değilseniz aracınızı çalıştırmayınız. Motorunuzu dururken ısıtmak yerine ölçülü kullanarak yolda ısıtınız. Aracınızı 10 dakika rölantide çalıştırdığınızda 0,17 litre ekstra yakıt harcarsınız. Rölantide araç hızı 0 km/saat'tir. 4 silindirli bir taşıt bir saat rölantide çalıştırıldığında 1-1,8 litre benzin tüketir. İstanbul'da seferde olan olan 1 milyon taşıt hergün 0,5 saat rölantide çalışssa günde 500.000 litre ve yılda 1300.000.000 litre ekstra yakıt tüketir.

Araç Sürme: Şehir içi bölgelerde ekonomik ve ideal taşıt hızı 25-95 km/saattir. Gaz pedalını devamlı nazikçe kullanınız. Ani kalkışlardan ve duruşlardan kaçınınız. Ani fren yapmaktan kaçınınız. Olması gereken vitesten düşük viteslerde aracı kullanarak %45'e varan daha fazla yakıt tüketimine ,motorun yorulmasına ve yıpranmasına neden olursunuz. Motoru yormamak için mümkün olduğunca aracı uygun viteste kullanınız. Aracınızın vitesini nazikçe fakat hızlı olarak değiştiriniz. Aracı ani olarak çalıştırıp hızlandırmak normal seyir esnasındaki değerlerden %60 daha fazla yakıt tüketimine neden olursunuz. Aracınızı düz ve sarsıntısız sürünüz. Düz ve sarsıntısız sürme ekonomik yakıt tüketimine neden olur. Normal seyir esnasında aracınızın camlarını kapalı tutunuz. Açık camlar araç üzerinde dalgalı rüzgar oluşumuna ve taşıt hızının düşmesine neden olurlar. Açık camlar 100 km/saat hızda %4 ekstra yakıt sarfiyatına neden olurlar. Ekonomik yakıt tüketimi için aracı yavaş yavaş hızlandırınız ve yavaşlatınız. 95 km/saat hızının üzerinde sürdüğünüzde her 8 km/ saat için %10 daha fazla benzin tüketirsiniz. Aracınızı 20 km/ saat ve daha düşük hızlarda kullandığınızda %50 daha fazla benzin tüketirsiniz. Motorunuzu durdurmadan önce vitesi boşa alınız. Aksi durumda atık yakıt atılmasına neden olursunuz. Aracınızı mümkün olduğunca 25 km/saatten düşük,95 km/saatten daha yüksek hızda sürmeyiniz. Her iki durumda da hem daha fazla yakıt tüketirsiniz, hem de daha fazla kirleticinin atmosfere atılmasına neden olursunuz.