Anasayfa
Gerekli Belgeler
SRC Belgeleri
Bize Ulaşın
Sıkça Sorulan Sorular
Ders Notları
Yönetmelikler

ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ

Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları

Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dâhil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde;

1

Bir günde kesintisiz (mola vermeden) araç kullanma süreleri en fazla 4,30 saattir. Bir günde kesintisiz çalışma süresi ki bu araç yüklenme ve devamlı araç kullanma süresinin toplamıdır; en fazla 5 saattir. Ör: 2 saat yüklemeye yaptıysak devamlı en fazla 3 saat araba kullanabiliriz.

2

Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor iseler en az 45 dakika mola vermek zorundadır. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilinir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar. Hareket halindeki bir araçta, feribotta veya trendeki bekleme süresi ile araç kullanılmadan geçen süre, başka iş olarak addedilemez. Alınan molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz.

3

Bir günde en fazla çalışma süresi 9 saattir. Ve bu haftada 2 defayı geçmemek koşulu ile 10 saate çıkartılabilir.

4

Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenmek zorundadır. Bu süreyi, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilirler. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır. 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada 3 defadan fazla olmamak üzere en az 9 saate indirilebilir. Araçta iki şoför çalışıyorsa her 30 saat için dinlenme süresi en az 8 saattir.

5

Haftalık çalışma süresi 6 gün ve en fazla 56 saattir. Şoförler haftada 1 gün (24 saat) izin kullanmak mecburiyetindedirler.

6

Uluslar arası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler birbirini takip eden iki haftada (15 gün içinde) arka arkaya 12 gün araç kullanabilirler ama bu süre sonunda en az iki gün mola vermek zorundadırlar. Bu iki hafta içinde çalışma süresi en fazla 90 saattir.

7

AETR sözleşmesi ve trafik kanununa göre sürücünün aracının feribotla veya trenle taşınması durumunda günlük dinlenme süresinin kesintiye uğraması halinde dinlenme süresi 2 saat uzatılır.

8

AETR Sözleşmesine göre, dinlenme süreleri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam 45 saate uzatılır. Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği yerde ise 36 saate, başka bir yerde kullanılacaksa kesintisiz en az 24 saate indirilebilinir.